Kiinteistöt

Merikeskus Vellamo

Tornatorintie 99, Kotka

Merikeskus Vellamo

Merikeskus Vellamon upea rakennus sijaitsee meren rannalla Kotkan kantasatamassa. Arkkitehti Ilmari Lahdelman suunnittelema Vellamo avautui yleisölle vuonna 2008. Jättimäistä aaltoa muistuttavassa rakennuksessa kotiaan pitävät Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo, Merivartiomuseo ja Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut. Rakennuksesta löytyy myös 100-paikkainen ravintola Laakonki, museokauppa Plootu, 200-paikkainen auditorio ja opetus- ja seminaaritiloja. Pinta-alaa rakennuksessa on yhteensä 14 366 m2, josta näyttelyalaa on 4600 m2.

Maakunnallisesti merkittävän rakennuksen julkisivu on rakennettu meren sinistä, vihreää ja harmaita sävyjä toistavista peltikaseteista, silkkipainetuista lasilevyistä ja alumiiniritilöistä. Hämärän aikaan lasilevyjen taakse syttyvät valot valaisevat rakennusta ja sen ympäristöä.
Merikeskus Vellamo ulkovalaistus uusittiin energiatehokkaammaksi led-tekniikkaa hyväksikäyttäen v. 2019.
Rakennus on 300 metriä pitkä ja sen korkein kohta nousee 30 metriin maan pinnasta. Rakennuksen arkkitehtuurin voi kokea kulkemalla kattoestradia pitkin rakennuksen katolle. Kesäisin katto on kaupunkilaisten olohuone, eväsretkien kohde, erilaisten tapahtumien näyttämö ja loistava paikka ihailla merellisen Kotkan maisemia.

Merikeskus Vellamo on Jukin hallinnoima kohde, jonka kokous- ja juhlatilojen vuokrauksesta vastaa Merikeskus Vellamon varauspalvelu.

Sarjakuva