Villa Kärkisaari

Historian havina on aistittavissa upean Villa Kärkisaaren pitsihuvilan miljöössä. P.O. Nyman suunnitteli huvilan ja sen lisärakennukset vuonna 1909 Kotkan Seurahuoneen ravintoloitsija Carl Johanssonille. Omalla saarella, luonnon keskellä sijaitseva rakennus on yksi harvoista alueella säilyneistä huviloista.

Vuonna 1984 huvila muutettiin retkeilymajaksi ja vuoteen 2016 asti Kärkisaaressa on palveltu ravintola- ja matkailuasiakkaita. Rakennusta on menneiden vuosikymmenten aikana korjattu säännöllisesti: ulkopuolelta rakennus peruskorjattiin vuosina 1988-1989 ja rakennuksen ensimmäinen kerros muutettiin ravintolaksi vuosina 1997-2000. Rakennuksia ja aluetta on kunnostettu yhdessä ammattioppilaitos Ekamin kanssa. Lämmitysjärjestelmänä on uusi, Kotkan Energian pilottihankkeena asentama merilämpöjärjestelmä. Huvilan sisäpintojen uudistamisessa tavoitteena oli entisöinti ja yleisilmeen palauttaminen hienostuneeseen jugend-tyyliin.

Rakennus tunnetaan myös nimellä Nutikkalinna, sillä se on rakennettu rakennusteknisesti erikoisella nutikkarungolla. Nimestään huolimatta Kärkisaari ei ole saari, vaan niemi, johon johtaa autotie. Päärakennuksen alakerrassa on iso pääsali ja kolme pienempää salia. Kaikista on kaunis merimaisema ja niissä on kauniit, vanhat kaakeliuunit. Lisäksi alakerrassa on omalla sisäänkäynnillä varustettu suurtalouskeittiö kylmiöineen ja erillinen apukeittiö. Kärkisaari soveltuu parhaiten alle sadan hengen tilaisuuksiin. Pöydät, tuolit, astiat ja muuta hyväkuntoista tarpeistoa on valmiina käytettäväksi. Yläkerrassa on kuusi kauniisti remontoitua majoitushuonetta (yht. 16 vuodetta) ja jaetut wc- ja suihkutilat.

Keltaisen pitsihuvilan lisäksi alueen 6500 m2 tontilta löytyy viehättävä punainen tupa kesäaikana kesämökin kaltaista yöpymistä varten ja rantasauna uimalaitureineen. Alue sijaitsee loistavien kulkuyhteyksien päässä ja on saavutettavissa monenlaisilla kulkuvälineillä: Kotka-Helsinki-moottoritieltä Kärkisaareen on matkaa noin 5 kilometriä ja useat paikallisliikenteen linja-autot kulkevat Kärkisaaren läheltä. Veneellä saapuminen ei tällä hetkellä ole mahdollista venelaiturin rikkouduttua myrskyssä, pahoittelemme tilannetta!

Tiedot:
Kärkisaarentie 60, Kotka
Rakennettu 1909
285-403-0004-0011

Kiinnostuitko?

Etsimme aktiivisesti tiloihin innovatiivisia ratkaisuja sekä motivoituneita kumppaneita kehittämään tiloja yhdessä kanssamme. Jos kiinnostuit kohteesta, ole rohkeasti yhteydessä!

Scroll to Top